Ukradené kouzlo Figure Eight Pool

Na odlehlém útesovém pobřeží Royal National Park, daleko od značených turistických tras, v tichu jen tu a tam přerušovaném příbojem vln a křikem racků, se ukrývá neobvyklá přírodní zajímavost – skalní jezírko ve tvaru číslice osm – Figure Eight Pool. Dostat se k němu dá jenom za odlivu a cesta tam je dlážděná skalisky. Jak romanticky to zní. A jak krásně to vypadalo na obrázcích z Instagramu a Facebooku, které mě zavalily jako lavina. Že mě to mělo spíš varovat než nalákat k víkendovému výletu, mi došlo až pozdě. Ale pěkně popořádku.


Nejbližší parkoviště a vlaková zastávka leží asi sedm kilometrů od Figure Eight Pool - v Otfordu, miniaturní vesničce uprostřed lesů. A právě tam jsme si dali minulou neděli sraz s našimi přáteli ze Sydney a z jejího předměstí. Ve třech samostatně operujících skupinách jsme se ze třech různých míst vydali na domluvené parkoviště. Slunečno, bezvětří, čas srazu stanoven s ohledem na bezmála patnáctikilometrový pěší přesun, na západ slunce a v neposlední řadě na pohyb oceánu. První skupina dorazila zhruba s půlhodinovým předstihem, ale bez vody a bez svačiny. Skupina číslo dvě v čas srazu volala, že ještě nevyrazila, protože ačkoli doba a místo srazu byly odtajněny v pátek, očekávala, že jí skupina číslo tři ráno zavolá. V kompletním složení a se svačinou jsme se tak potkali až na pár kilometrů vzdálené vyhlídce Werrong Lookout. 


Společně jsme lesem gigantických přesliček a gumovníků sestoupali až k Burning Palm Beach. Odtud už cesta nevedla – jenom nenápadná pěšinka podél vody, kterou brzy vystřídaly výše zmíněné šutry, kamení a občasné vlnobití. A pomalu se dostáváme k tomu, proč jsem si na tenhle výlet měla radši nechat zajít chuť – děcka, tam to bylo jak na Václaváku! Davy kam jen jste se podívali – seděly, postávaly, chodily, cvakaly selfíčka, zpívaly a pouštěly One Direction – a v tom všem zmatku, v obležení, se smutně krčilo maličkaté skalní jezírko, kterému sociální média vzala jeho křehké kouzlo. Kouzlo nedotčenosti, samoty a komorní krásy ukryté před zraky lidí. Kouzlo, které si musíte zasloužit, ale které se pod tíhou pozornosti příliš mnoha očí rozplyne. Z Figure Eight Pool se nechtěně stala turistická atrakce obřích rozměrů, ačkoli jeho skutečné rozměry jsou nepatrné. 


Nechci ale nikoho od návštěvy odrazovat – pokud někdy budete bloumat po Royal National Park, zkuste se u jezírka zastavit. Mám pocit, že ve všední den by u něj nemuselo být tak rušno. A když u něj budete, a když nebude rušno, dávejte pozor - uvidíte, jak se nad vodou tiše vznáší kouzlo.

Žádné komentáře: