Isle of Bute

V sobotu jsme se v hojném počtu osmi lidí vypravili na ostrov Bute. Cesta tam obnášela jednak přepravu vlakovou, a jednak, na což jsem se těšila úplně nejvíc, plavbu trajektem.

Z Glasgow jsme vyjeli před devátou a přibližně za hodinu jsme ve Wemyss Bay vyměnili železnici za loď. Počasí se tentokrát zřejmě rozhodlo nám výlet nekazit, takže jsme téměř celou dobu plavby strávili vyklonění přes palubu a pozorovali rybářské loďky, městečka, majáky, protiplující trajekty, racky a vlasy v obličeji.

Na ostrově jsme se vyšplhali na kopec, abychom se trochu porozhlédli. Cestou kolem pobřeží jsme nasbírali spoustu mušliček a kamínků. Na krátkou chvíli nás sice trochu překvapil deštík, ale přečkali jsme ho v autobusové zastávce vedle červené telefonní budky. Po návštěvě viktoriánských záchodků* v přístavu a informačního centra s expozicí věnované ostrovu, jsme se rozdělili.

Už jen v pěti jsme se rozhodli navštívit ještě místní muzeum, kde zrovna probíhala nějaká "speciální akce", takže vstup byl zdarma. Nicméně muzeum by za dvě libry rozhodně stálo, protože k vidění toho bylo na dvě místnosti skutečně mnoho.

No, a pak jsme při cestě ke stojícím kamenům (které inzerovali pouze některé, ne zcela důvěryhodné zdroje) ještě zvládli trochu zabloudit. Což se zdá s podivem, vzhledem k faktu, že jsme měli tři různé mapy. Větší podiv si však zaslouží to, že ony tři mapy byly skutečně "různé". Místo kamenů jsme došli k jezeru Fad a zpáteční cestou k překrásné kapli se hřbitovem. K trajektu jsme se vrátili už téměř za tmy, to ale nebránilo tomu užít si maják ještě jednou, v trochu jiném světle.

* ve viktoriánském stylu byla pouze část pro pány, kam jsme se ale nebojácně vloupaly. a řádně ji zdokumentovaly. Záchodky byly totiž plně funkční!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ještě, že jsi nakonec na ten výlet jela ;)

Má to šťávu! řekl(a)...

pěkný záchodky

Hanka řekl(a)...

a umyvadla byly z mramoru... fakt luxus

Zuza řekl(a)...

No, nejdřív (než jsem si přečetla poznámku) mi dost vrtalo hlavou, jak "na to"... bylo by to asi zajímavý :))

Anonymní řekl(a)...

Luxusní, ale víc soukromí by neuškodilo :-)